Skip to main content

Varhaiskasvatusjohtajana Lieksan kaupungilla

24.4.2023 12:03

Varhaiskasvatusjohtajana Lieksan kaupungilla

Tuula muutti työn perässä Espoosta Lieksaan: ”Tarpeeksi kiinnostava työ saa tekemään isojakin muutoksia”

Tuula Rantala työskentelee Lieksan kaupungilla varhaiskasvatusjohtajana. Työnkuvaan hänellä kuuluu varhaiskasvatuksen tulosalueesta, sen taloudesta, kehittämisestä sekä henkilöstöstä vastaaminen. Suoria alaisia Tuulalla on 18, joihin kuuluvat päiväkodin johtajat, erityisopettajahallinnon avustajat sekä perhepäivähoidon henkilöstö. Tuula vastaa myös omalta osaltaan lasten sijoittamisesta varhaiskasvatukseen.

Pienessä organisaatiossa asiat etenevät nopeasti ja asioihin pääsee vaikuttamaan

Varhaiskasvatusjohtajan työpäivät ovat hyvin erilaisia keskenään. Tuulan työpäiviin kuuluu varhaiskasvatuksen isojen linjojen ja tavoitteiden suunnittelua sekä kehitystyötä. Lisäksi hän valmistelee asioita hyvinvointilautakunnan käsiteltäväksi, käy välillä yksiköissä ja hoitaa erilaisia henkilöstöön ja asiakkaisiin liittyviä asioita.

Parasta varhaiskasvatusjohtajan työssä Tuulan mielestä on työn tarjoamat vaikuttamis- ja kehittämismahdollisuudet. Pienessä organisaatiossa asiat etenevät nopeasti ja moniin asioihin pääsee itse vaikuttamaan. Työssä näkee läheltä alan eteenpäin menemisen ja kehittymisen. Työssä on myös omat haasteensa. Tuula mainitsee muun muassa henkilöstön saatavuuteen liittyvät haasteet varhaiskasvatuksen opettajien osalta sekä työtehtävien laajan kirjon tuomat haasteet.

Työyhteisöön oli helppo tulla mukaan uutena työntekijänä

Tuula kokee Lieksan kaupungilla työskentelyn todella kiinnostavana. ”Organisaatio on suhteellisen matala ja antaa paljon vaikuttamismahdollisuuksia. Koen, että ihmiset auttavat täällä toisiaan ja aina on saanut apua. Minäkin tulin ihan uuteen toimintaympäristöön ja ei siinä tarvinnut kyllä yksin jäädä. Koen kaupungin tosi hyvänä työnantajana”, hän kertoo.

Vallitsevan työilmapiirin Tuula kokee hyväksi ja välittömäksi. ”Ehkä se liittyy tähän, että ihmisiltä on helppo kysyä ja kaikkia on helppo lähestyä. Kaikki auttavat toisiaan.”

Tuula hyppäsi uuteen vuonna 2022 ja muutti Lieksaan Espoosta, jossa hänellä oli hyvä työympäristö ja ison organisaation tarjoamat mahdollisuudet. Ennen muuttoa Lieksaan hän ei ollut ikinä aiemmin käynyt Pohjois-Karjalassa. ”Kyllä tämmöisiä isoja muutoksia tekee, jos tarjolla on riittävän mielenkiintoinen työ. Koen, että Lieksan työyhteisöön oli helppo tulla mukaan uutena työntekijänä. Toki myös sillä on vaikutusta, millä asenteella itse on liikkeellä. Täytyy myös itse antaa itsestään ja olla valmis yhteistyöhön”, Tuula lisää.

Lieksan varhaiskasvatuksella on paljon vahvuuksia

Tuula on ammentanut aiemmista työtehtävistään runsaasti tietotaitoa, jota hän pystyy hyödyntämään nykyisessä tehtävässään. Hänellä on laaja kokemus erilaisesta varhaiskasvatuksen tehtävistä asiantuntijatasolla sekä strategisella ja operatiivisella tasolla. ”Kaikki aiemmin saatu kokemus on kyllä tullut tarpeen tässä työssä. Vaikka kunta on pienempi, niin samojen asioiden kanssa tulee työskenneltyä. Jokainen aikaisempi työvuosi on auttanut tämän tehtävän vastaanottamisessa ja suorittamisessa”, Tuula kertoo.

Vaikka Tuulalla on jo vahva osaaminen alalla, haastaa työ häntä kehittymään edelleen. Hän kertoo, että ”melkein joka päivä kohdalle tulee uusia asioita. Tässä työssä pääsee lukemaan ja ottamaan selvää lakiin liittyvistä asioista. Varhaiskasvatuksen kenttään kuuluu myös työturvallisuuteen sekä työn sisällön kehittämiseen liittyviä asioita ja kaikkeen siltä väliltä.”

Lieksan kaupungin varhaiskasvatuksella on paljon vahvuuksia, kuten ihana luonto, jossa lasten kanssa pääsee toimimaan. Lisäksi päiväkodeissa on hyvän kokoiset ryhmät, työntekijät ovat sitoutuneita ja tekee työtään suurella sydämellä ja ammattitaidolla.

TUTUSTU LIEKSAN KAUPUNKIIN TYÖNANTAJANA

Lisää tästä aiheesta

Lue lisää aiheista