9.9.2024 09:58
Kuinka otetaan ensiaskeleet keikkatöihin? Miten onnistuu opiskelujen ja keikkatyön yhdistäminen?
Opettajan sijaisuuksia tekevä Tuomo Niiranen kertoo oman tarinansa, kuinka päätyi tekemään opesijaisuuksia ja millaista niitä on tehdä. Artikkeli on vuodelta 2020.
Taskuraha ja työkokemus motivaattoreina
Tuomo Niiranen on suomen kielen ja kirjallisuuden opiskelija Jyväskylän yliopistossa. Hänestä tulee isona äikänope. Pari vuotta sitten keväällä hän pohti keikkatöiden aloittamista. Päällimmäisenä ajatuksissa oli se, että sijaisuuksista saisi kerrytettyä hyvää työkokemusta, ja työkokemus vastaavasti auttaisi töiden saamisessa etenkin uran alkuvaiheessa.
Sijaisena saisi myös hyvän käsityksen työelämästä jo opintojen aikana ja se taas hyödyttäisi opintoja: "Olin myös kuullut, että sijaisuuksista saa mukavasti taskurahaa, josta ei opiskeluaikana ole puutetta", Tuomo toteaa pilke silmäkulmassaan.
Tuumasta toimeen
Kun ajatustyö oli tehty, Tuomo ryhtyi toimeen. Hän löysi Kuntarekryn sivuilta sijaisrekisterin eli ilmoituksen opettajan sijaisuuksista. Hän tutustui sivustoon ja loi itselleen Kuntarekryyn profiilin. Aluksi hän täytti vain yhteystiedot ja jatkoi hakulomakkeen täyttämistä myöhemmin kesän aikana: "Täytin hakulomakkeen kesäloman aikana. Profiili ja yhteystiedot olivat silloin jo valmiina järjestelmässä", iloitsee Tuomo.
Vaihtelevia työpaikkoja
Kuntarekryssä voi hakulomakkeella kohdentaa kiinnostuksensa eri työnantajille. Sijainen voi itse valita, kenen työnantajan sijaisuuksista on kiinnostunut tai millä alueella. Tämä luonnollisesti edellyttää, että kiinnostuksen kohteena olevalla työnantajalla on sijaisrekisteri käytössään. Tuomo tekee opekeikkaa Kuopion ja Jyväskylän kaupungeille.
"Olen lähettänyt hakemuksen kotikaupunkiini Kuopioon ja lähetin hakemuksen myös Jyväskylän vastaaviin tehtäviin. Sain haettua molemmille paikkakunnille samalla hakemuksella.
Työpaikkani ovat olleet vaihtelevia. Olen saanut oman alan kokemusta lukiosta ja yläkoulusta. Minulle on tarjottu myös luokanopettajan ja ammatillisten oppilaitosten keikkoja", kertoo Tuomo.
Tuomo tekee keikkoja sen verran, minkä opiskeluilta ehtii: "Joulun molemmin puolin olin yhteensä kolme viikkoa töissä lukiossa, mutta sitä ennen syksyllä en ehtinyt sijaistamaan opiskelujen ohella ollenkaan. Kuntarekryssä voi helposti ilmoittaa, milloin on käytettävissä, joten itse saa määrätä keikkatyön tahdin. Keikkoja on melko paljon tarjolla, joten töitä kyllä pääsee tekemään", toteaa Tuomo.
Keikkatiedot tekstiviestillä
Kun hakulomake on lähetetty, työnantaja haastatellut ja todennut sijaisen soveltuvaksi sijaiseksi, miten keikoista sitten saa tietää? Työnantajat ilmoittavat sijaistarpeistaan eri tavoin. Osa rehtoreista tai apulaisrehtoreista lähettävät tekstiviestin ja osa soittaa sijaisille suoraan.
"Joistakin paikoista tulee tekstiviesti, johon vastaan, mikäli tarjottu päivä sopii aikatauluihini. Toiset taas soittavat suoraan esimerkiksi kiireellisissä tapauksissa", kertoo Tuomo.
Kuntarekryä on helppo käyttää
Tuomo kertoo, että Kuntarekryn sijaisrekisterin hakulomaketta on helppo päivittää: "Hakemukseen voi muokata omien opintojen vaiheen ja päivittää, mitä sivuaineita on opiskellut. Hakemusta voi muokata mielin määrin silloin, kun haluaa. Hakemusta ei tarvitse myöskään kirjoittaa kerralla, vaan sen voi tallentaa omaan profiiliin. Tämän lisäksi kalenterinäkymään voi helposti päivittää itselle sopivat keikkatyöajankohdat", kehuu Tuomo.
Keikkatyö on mahtavaa
Lopuksi Tuomo lähettää terveisiä keikkatyötä harkitseville työnhakijoille:
"Kannustan jokaista tekemään hakemuksen! Vaikka hakemuksen tekeminen saattaa tuntua vaivalloiselta, niin hakeminen on silti kannattavaa. Hakemus on Kuntarekryssä niin kauan kuin itse haluaa, joten sen tekeminen on ikään kuin kertainvestointi. Ja mikä tärkeintä: sijaistaminen on mahtavaa! Ajatus saattaa aluksi kutkuttaa mahanpohjaa, mutta kouluilla on aina ollut joku vastassa kertomassa käytännön jutuista. Apua olen saanut aina, kun olen tarvinnut. Ja sitä paitsi opettajat ovat mestareita jättämään ohjeita sijaisille", kannustaa Tuomo.