16.9.2024 10:31
Saitko tiedon vapaasta keikasta sähköpostitse tai tekstiviestillä?
Keikkatöiden tarjoaminen ja sijaisuuksien täyttäminen tapahtuu organisaatiokohtaisesti ja eri työnantajien menettelytavoissa voi olla eroja. Pääsääntöisesti Kuntarekryn kautta hoidettavia sijaisvälitystapoja on kuitenkin vain kaksi: keikkakalenteri ja automatisoitu tekstiviestihaku.
Mikäli et ole vielä ilmoittautunut sijaiseksi, tutustu aiempaan artikkeliimme keikkatöiden hakemisesta täällä.
Keikkakalenteri
Työnantajat voivat julkaista sijaisuuksia Kuntarekryssä ns. keikkakalenteriin haastateltujen keikkalaistensa nähtäväksi. Keikkakalenterin eli ”Tarjotut keikat” -osion löydät hakijaportaalista kirjautumalla sisään profiiliisi kuntarekry.fi -etusivun oikeasta ylävalikosta – voit kirjautua tästä suoraan tarkastelemaan omia keikkoja eli niitä sijaisuuksia, joihin sinut on valittu, tarjottuja keikkoja eli niitä sijaisuuksia, joihin voit ilmoittautua tai käytettävyyskalenteria, jossa voit ylläpitää käytettävyystietojasi.
Näet omassa kalenterissasi ne keikat, joihin sinut on todettu sopivaksi sijaiseksi. Kun sijaisuuksia tulee tarjolle, saat siitä ilmoituksen sähköpostiisi. Voit ilmoittaa kiinnostuksesi keikkaa kohtaan klikkaamalla sitä sijaisuutta, jonka haluaisit tehdä. Sijaisuuden tarkemmat tiedot avautuvat näkyviin, ja voit klikata ”Ilmoittaudu” -painiketta. Painikkeesta avautuvassa näkymässä voit myös laittaa työnantajalle mahdollisia lisätietoja liittyen kyseiseen sijaisuuteen. Kun olet kirjoittanut mahdolliset lisätiedot, klikkaa vielä Vahvista –painiketta, jolloin ilmoittautumisesi tallentuu järjestelmään.
Työnantaja tekee päätöksen siitä, kenet keikalle palkataan ja yleensä ottaa yhteyttä suoraan valittuun työnhakijaan. Voit myös perua ilmoittautumisesi järjestelmässä siihen asti, että sinut on kiinnitetty kyseiseen sijaisuuteen. Peruminen onnistuu Peruuta ilmoittautuminen –painikkeella. Löydät Tarjotut keikat -osiosta myös lisäohjeita sijaisuuksiin ilmoittautumiseksi.
Tekstiviestit
Työnantaja voi lähettää työtarjoukset sijaisuuksista myös tekstiviesteinä, mikä onkin yleinen tapa. Tekstiviestissä on tiedot sijaisuudesta ja ohjeet siitä, miten viestiin vastataan. Tekstiviestiin vastataan puhelimen normaalilla vastaa-toiminnolla. Viestiksi kirjoitetaan vain se numerosarja, joka on mainittu työtarjousviestin lopussa. Jos vastausviestiin kirjoitetaan muita merkkejä kuin kyseinen numerosarja, viesti ei mene perille.
Tekstiviestien parissa sinun kannattaa huomioida se, että nopein vastaaja saa paikan ja hänet kiinnitetään sijaisuuteen automaattisesti, jolloin tieto esimiehille keikkalaisesta lähtee samalla kertaa. Jos siis haluat napata keikkoja, kannattaa tekstiviestien kanssa olla nopeana ja yrittää ottaa työ vastaan heti, kun huomaat viestin. Nopein vastaaja saa vastausviestinä itselleen ilmoituksen siitä, että keikka on hänen.
Käytettävyys
Pitämällä käytettävyyskalenterisi ajan tasalla kerrot työnantajille, milloin voit ottaa sijaisuuksia vastaan. Päivittämällä käytettävyystietosi nouset työnantajille näkyviin vain niihin sijaishakuihin, joiden ajankohta sopii sinulle. Tällöin saat tarjouksia sekä keikkakalenteriin että tekstiviestitse vain niistä keikoista, joita pystyt vastaanottamaan.
Käytettävyyskalenteriin voit merkitä jo etukäteen ne päivät, jolloin et ole käytettävissä. Käytettävyyden ylläpitäminen ajan tasalla kannattaa, koska tällöin todennäköisyytesi keikkatöiden saamiseen paranee eikä työnantaja ihmettele, miksi et koskaan ota keikkoja vastaan, vaikka niitä tarjottaisiin runsaasti.
Käytettävyyskalenteri löytyy hakijaportaalin ”Käytettävyys”-välilehdeltä, josta löytyy myös selkeät ohjeet käytettävyyden merkitsemiseen.
Mistä tiedän, miten työnantajat toimivat?
Työnantajilla on tosiaan erilaisia toimintatapoja sijaisuuksien tarjoamisessa. Parhaan tiedon menettelytavoista saat aina suoraan työnantajalta, koska Kuntarekry ei hoida sijaisvälitystä muuten, kuin tarjoamalla siihen järjestelmän.
Kun haet keikkatöitä, työpaikkailmoituksella yleensä kerrotaan, kuinka hakeneiden haastattelut ja valinnat hoidetaan. Useat organisaatiot ylläpitävät jatkuvaa sijaishakua, mutta heidän tapansa toimia haastatteluiden ja tarkastusmerkintöjen kanssa saattavat erota toisistaan. Toiset kutsuvat hakijat perinteiseen tapaan itse haastatteluun, kun taas toisiin paikkoihin työnhakijan pitää itse olla yhteydessä ja varata haastatteluaika. Olethan siis tarkkana, miten kyseisen työnantajan kanssa toimitaan.
Haastattelussa sinun kannattaa sitten pyytää työnantajaa kertomaan, tarjotaanko keikkoja yleensä keikkakalenterin vai tekstiviestihaun kautta, mikäli tämä ei muutoin tule ilmi. Saat ilmoituksen myös Kuntarekryn keikkakalenteriin tarjotuista keikoista, mutta niiden vastaanottaminen on hieman hitaampaa kuin tekstiviestiin vastaaminen, koska keikkakalenterin tarkastelemiseksi tulee kirjautua omaan profiiliin.
Tutustu myös vinkkeihimme, kuinka voit varmistaa saavasi keikkatyötarjouksia.